Maté je nápoj připravený z listů cesmíny paraguayské. Tento latinskoamerický čaj se dováží především z Brazílie, Paraguaye či Argentiny. Na českém trhu je dostupná spousta druhů tohoto energetického nápoje.
vyrovnané nástroje.jpg
Jedná se tedy o usušené listy cesmíny. V Jižní Americe se tradičně konzumuje kolektivně. Nádobka s maté se předává ostatním lidem, kteří jsou spolu spojení přátelským poutem.  Maté je, podobně jako káva, k dispozici hrubě, středně, nebo jemně namleté. Další možností je koupit buď zelené maté, které obsahuje spoustu antioxidantů a má typicky jemně nahořklou chuť, nebo maté pražené.
Hořká chuť maté se může zjemnit nebo doplnit dalšími bylinkami, stimulujícími např. paměť, nebo ovocem, které mu většinou dodává sladký a svěží nádech.
lžička v mate.jpg
Mnohé studie prokázaly léčebné účinky. Maté pozitivně ovlivňuje tělesnou výkonost, upravuje a upravuje spánek, působí taky na některé kardiologické nebo střevní problémy. Maté velmi často vyhledávají studenti, protože podporuje mozkovou činnost, zlepšuje paměť a dodává energii.
V kamenných obchodech je maté k dostání na váhu. Přes internet většinou objednáte větší balení. Je možné si pořídit také příslušenství, s nímž můžete nápoj konzumovat jako obyvatelé Latinské Ameriky. Nádobce, určené k pití maté, se říká kalabasa. Originálně jde o vydlabanou a vyluhovanou tykev, která se po správné přípravě stane nepropustnou. Do kalabasy umístíte tzv. bombillu, tedy bambusovou slámku na konci se sítkem, a do nakloněné nádobky dáte maté, jež zalijete vodou o teplotě cca 70°C. Existuje také keramická varianta kalabasy a kovová bombilla, usnadňující manipulaci i přípravu.
Ti, kteří s maté nemají zkušenosti, mohou vyzkoušet formu v sáčcích. Připravuje se stejným způsobem jako čaj. Trh nabízí také různé termosky, kterými průběžné doléváte vodu nebo je jejich součástí sítko, díky kterému můžete tento jihoamerický čaj pít i během sportovních aktivit.